گفتگوی تفصیلی مدیرعامل باشگاه مس کرمان با رسانه کرمان نو
چهارشنبه 26 اردیبهشت ماه 1403 ساعت 09:25
آقای محمدرضا کافی مدیرعامل باشگاه مس کرمان در یک گفتگوی تفصیلی با رسانه کرمان نو به موضوعات مختلف این باشگاه و برخی استراتژی های پیش رو اشاره کرد که در ادامه مشروح این گفتگو را مشاهده خواهید کرد.
محمدرضا کافی با درنظرگرفتن مدت سرپرستی امیر سیفالدینی پس از محمد کهندل، علی قرایی و محمدتقی امیریخراسانی پنجمین مدیرعاملی است که باشگاه مس کرمان در یک سال اخیر به خود دیده است. مدیرعاملی که به گفته خودش برای احیای برند ورزش مس کرمان آمده است.
او در بخشی از صحبتش گفت:«اعتقادی به افشاگری و انکار عملکرد مدیران گذشته ندارم، این کارها سودی به حال ورزش استان ندارد.»
به گزارش کرماننو، در یک سال اخیر نبودن ثبات مدیریتی در کنار تمام مشکلات مالی باشگاه مس کرمان این باشگاه را به یکی از باشگاههای پرحاشیه تبدیل کرده بود. محمدرضا کافی اما پنجمین فردی است که بهصورت رسمی در یک سال اخیر بهعنوان مدیرعامل باشگاه مس کرمان در اواخر بهمنماه سال گذشته معرفی شد.
در ادامه مصاحبه مفصل «کرمان نو» با کافی را درمورد مسائل و مشکلات باشگاه مس کرمان میخوانید:
در این مدت در باشگاه مس کرمان 4 مدیرعامل عوض شد. همه هم معتقد بودند که مشکلات زیادی در این باشگاه وجود دارد چرا تاکنون شفافسازی از سمت مدیران باشگاه مس کرمان صورت نگرفته است؟
قبل از هر چیز از شما برای ایجاد این فرصت گفتوگو سپاسگزارم. همانطور که همیشه قدردان دوستان رسانهای بودهام. حتی عزیزانی که ممکن است قلمشان گزنده یا تلخ باشد را دشمن تلقی نمیکنم، قطعاً اختلافنظرهایی وجود دارد؛ اما من چندان اهل هیاهوی رسانهای نیستم، برای کسانی که در این حوزه بهصورت حرفهای قلم میزنند بسیار احترام قائلم چون معتقدم ورزش بدون رسانه هرگز نمیتواند در دل مردم خانه بسازد. در مورد پرسش شما به نظرم من فرد مناسبی برای پاسخگویی نیستم و نهادهای نظارتی و حسابرسی باید عملکردها را قضاوت کنند، خودم را عضوی از خانواده مس میدانم و سالهاست در حوزههای منطقهای، ملی و بینالمللی سعی کردهام به مجموعهای که در آن خدمت کنم، اعتباری بیفزایم نه با جنجالسازی و افشاگری دو روز تیتر خبرها باشم و برند مس را مخدوش کنم. طبعاً مشکلاتی وجود داشته و دارد که وظیفه من و همکارانم اصلاح آن و حرکت به سمت آینده بهتر برای ورزش مس و البته استان است. از اعتماد مدیران ارشد شرکت ملی صنایع مس هم سپاسگزارم و معتقدم با همدلی استانی و فرا استانی میشود گامهای بزرگی برداشت.
باشگاه چه میزان بدهی دارد؟
میزان بدهیها زیاد است. طلبکارانی وجود دارند که مصرانه پیگیر هستند. من مدیر تازهکاری نیستم، در چند استان کار کردهام و تجربههایی از این دست دارم، با علم به وجود چالشهای این مأموریت را پذیرفتم. شاید رفتار مصلحتاندیشانه این بود که در تهران میماندم و این مأموریت را نمیپذیرفتم؛ اما بهواسطه رفتار پر از مهر مردم کرمان در ده سال پیش که اینجا خدمتشان بودم این را یک ادای دین میدانم. کار دشوار است؛ اما بالاخره باید ایستاد و به سمت جلو حرکت کرد. ترجیح میدهم در چارچوب روال اداری در مورد عدد و رقم و بدهیها و موضوعات مالی اطلاعات لازم را در اختیار نهادهای حسابرسی قرار بدهم تا در یک فرایند قانونی مورد بررسی قرار گیرد.
باشگاه بدهیهایی به برخی سالنها هم دارد در این مورد توضیح میدهید؟
بله و متأسفانه این اتفاق رسانهای شد! سالن تجلی که تنها سالن مورد تأیید فدراسیونهای هندبال و بسکتبال است طلبهایی از باشگاه داشت که در روز مسابقه درب سالن را بستند و از ورود تیمهای میهمان و میزبان جلوگیری شد. اتفاقی که اصلاً برازنده مس و البته دیار کریمان نبود. خوشحالم که با پیگیریهای انجامگرفته و ورود مسئولین عالیرتبه استان این مشکل را حل کردیم. ما باید درک کنیم وقتی تعهدی ایجاد میکنیم بالاخره روز پرداخت هم از راه میرسد. ایجاد تعهد صرف و بدهی که کار دشواری نیست.
انتقاداتی به شما وجود دارد مبنی بر اینکه چرا باوجوداینکه شرکت به باشگاه پول واریز کرده؛ اما شما این پول را به طلبکاران و تیمها نمیدهید دلیلتان چیست؟
من برای منتقدین احترام قائلم و حتماً از روی دلسوزی برای ورزش استان اظهارنظر میکنند؛ اما چقدر در مورد مسائل درون باشگاه، اولویتبندی طلبکاران، چکهای صادر شده و…. اطلاع دارند؟ اگر اشراف کامل و دقیق بر تمام جزئیات مالی و اداری باشگاه دارند که من باید فکری به حال درز اطلاعات و محرمانگی موضوعات کاری باشگاه بکنم، اگر ندارند که این قضاوتها صرفاً برداشتهای بیرونی است. میان بودجه و تعهدات صورتگرفته با تقاضاها فاصله زیادی است، به همین دلیل از مدیران ارشد مس درخواست مساعدت و متمم بودجه کردم که گامهای مثبتی برداشته شد. بدون شک بدهیها پرداخت خواهد شد؛ اما در خصوص اولویتبندیها حتماً مسائلی وجود دارد.
در فصلی که گذشت مشکلات هندبال بهعنوان یکی از تیمهای موفق این باشگاه چه سختافزاری و چه مالی خیلی زیاد بود. نظرتان در این باره بگویید.
خدا را شاکرم که تیم هندبال مس کرمان با همدلی بازیکنان و کادر فنی توانست به مقام قهرمانی لیگ دست پیدا کند. در مورد مشکلات حرفهایی که باید زده شده و تکرار مکررات است. در یک برنامه تلویزیونی که همراه با سرمربی محترم تیم حاضر شدم، ایشان به گوشهای از راه دشوار منتهی به قهرمانی اشاره کردند. خوشحالم در روزهای حساسی که تیم در کورس قهرمانی بود و مشکلات عدیدهای رخ داد با حمایت مدیران ارشد مس توانستیم تمرکز را به تیم برگردانیم. الان نگاهمان رو به آینده است و بازیهای آسیایی. اتفاقات قبلی به پشت سر تعلق دارند. از آن درس میگیریم و به سمت آینده میرویم.
چگونه است که باشگاه مس نمیتواند میان تیمی مثل هندبال که موفقیت چشمگیری داشته و تیمهای دیگر خود تعادلی در نظام پرداخت و پاداش ایجاد کند تا انگیزهای برای سایر تیمها شود؟
در فصل پیش رو نیز با فرآیند و دستورالعملهای ابلاغی از مجموعههای بالادستی از جمله کمیته ورزش شرکت ملی صنایع مس و مؤسسه صندوق بازنشستگی (مالک باشگاه) وظیفه محوله را پیش خواهیم برد؛ و از همین روست که تأکید داریم باشگاه نیاز به حرکتی نو و تبیین استراتژی جدید در راستای حرفهایسازی در تمامی ارکان باشگاه دارد و تقاضا داریم بزرگان و پیشکسوتان ورزشی و کارشناسان این حوزه در درون استان مساعدت و راهنماییهای لازم را ارائه کنند تا با برنامهریزی جامع و کاملی برای تمامی رشتههای فعال در باشگاه صنعت مس وظیفه محوله را به نحو احسن انجام دهیم.
بااینوجود برای برونرفت از این وضعیت برای سال آینده چه برنامهای در باشگاه مس دارید؟
یک سری مسائل موضوعات درونسازمانی است باید درون همین خانواده حلوفصل شود، بنده بهتنهایی نمیتوانم مشکلات را حل کنم و نیازمند یک خرد جمعی است. مشکل باشگاه مس کرمان امیریخراسانی، کافی، قرایی یا سایر اسمها نیست. از نظر ساختار حرفهای و فنی، از نظر تعریف استراتژی نیروی انسانی و مسائل کلانی ازاینقبیل نیاز به کار گسترده داریم، این باشگاه هنوز به روش سنتی اداره میشود، با چنین رویکردی نمیتوان آینده روشنی را ترسیم کرد. من برای ساختن ورزش کرمان آمدهام نه تخریب و شهرتطلبی فردی، به همین دلیل معتقدم باید در تمام ابعاد منطقهای و ملی کار کرد.
آیا برنامهای برای حذف بعضی رشتهها دارید؟
بههیچعنوان و اصلاً قصد نداریم که تیمی را حذف کنیم و در حال حاضر تصمیمی نگرفتیم شاید تصمیم بر این شد که اصلاً 4 تیم لیگ برتری داشته باشیم باید بررسی کنیم و بر اساس همه آنچه که از قبل بوده است و آنچه که در آینده میخواهیم، با برنامهریزی صحیح تصمیم بگیریم؛ اما اصلاً نباید در فضای فعلی باقی بمانیم و باید در جهت ترمیم شرایط فعلی اقدام کنیم؛ چرا که تداوم وضع موجود دیگر نفسی برای باشگاه در زمان پیش رو باقی نخواهد گذاشت. در تلاش هستیم یک کمیته مشورتی از بزرگان ورزش و کسانی که در مس بودهاند تشکیل دهیم و از تمام کسانی که میتوانند کمکی در این راه کنند میخواهیم در کنار ما باشند. قطعاً با نگاه مشورتی خیلی کارهای بزرگتری میشود انجام داد.
چه تیمهایی در چارت باشگاهی وجود دارد و باشگاه موظف به تیمداری است؟
این باشگاه در 10 رشته پروانه فعالیت دارد اما میبینیم که در 16 رشته تیمداری شده و نکته قابل تامل اینکه پروانه موجود برای سال 98 است!
فکر میکنید با وجود نبودن ثبات مدیریتی و اینکه در طول یک سال 4 مدیرعامل عوض شده، میشود به تغییرات مثبت امیدوار بود؟
وظیفهای به من محول شده و باید آن را انجام دهم. هر جا بودم تلاش کردم زیرساخت حرفهای را در آنجا بسازم. ما محکوم به امیدواری هستیم. یکی از مأموریتهای من احیای برند ورزش مس است. استان را با مس کرمان میشناختند؛ اما الان کجای جغرافیای ورزش هستیم؟ قصد ندارم کام کسی را تلخ کنم برای همین به نظرم بهجای صرف انرژی برای تخریب همدیگر و افشاگریهای بیحاصل باید سخت کار کنیم.
سه مشکل اصلی باشگاه مس را چه میبینید؟
نبودن ساختار حرفهای و مدرن، عدم تطبیق بودجه با عملکرد و نبودن بهروزرسانی در سیستم از نیروی انسانی گرفته تا ابزارها.
باشگاه مس کرمان در رشتههای مختلف چقدر در استعدادیابی و تقویت در رده پایه موفق بوده است؟
عملکرد این آکادمی مشخص است و واقعاً هم ظرفیت خوبی در جنوب شرق کشور دارد. اما همان مسائلی که گفتم مثل بهروز نبودن سیستم میتواند کندی ایجاد کند. موضوع آکادمیها یکی از پارامترهای مهم باشگاهداری در بحث درآمدزایی و حرفهایسازی است. شما زمانی که یک آکادمی داری و تیم اصلی از محصول همین آکادمی استفاده میکند خیلی عملکرد بهتری دارید تا اینکه قرار باشد محصول را از جای دیگری بگیرید. این منطقه و استان استعدادهای خوبی دارد بسیاری از بازیکنان این استان در تیمهای دیگر حضور دارند و میبینیم که در تیمهای خود میدرخشند. این باشگاه باید حرفهایسازی خودش را داشته باشد و به این سمتوسو نرود که فقط اسماً آکادمی داشته باشم. به نظر من آکادمی باشگاه مس این ظرفیت را دارد که خیلیخیلی بهتر شود. اگر این کادمی مرکز استعدادیابی جنوب شرق کشور شود میتواند تمام این منطقه را پوشش دهد.
در طول این سالها به نظر میاد میان باشگاه مس کرمان و شهربابک و رفسنجان بهنوعی رقابت وجود دارد، رقابتی که گاهی کاهنده است و همافزایی در آن دیده نمیشود، علیرغم اینکه سیاستگذار یک شرکت است، این رفتارهای چندگانه را چگونه میتوان توجیه کرد؟
میتوانم بر اساس تجارب گذشته دراینخصوص نظر بدهم؛ اما شخصی است و نه مبتنی بر یک کار علمی منسجم. بههرحال همیشه توقعات عمومی باعث میشود مدیران تصمیماتی بگیرند که ممکن است لزوماً کارشناسی شده نباشد. البته کسانی هستند که معتقدند این نوع تقسیم امکانات، تمرکززدایی است و در راستای عدالت ورزشی. موضوعی که کمک میکند در استان پهناوری مثل کرمان همه این شانس را داشته باشند که از امکانات بهره بگیرند. طبعاً چالشهایی هم به همراه میآورد، بهویژه در حوزه بودجهای. اما در آینده احتمال دارد که سازوکاری برای پرهیز از برخی موازیکاریها به وجود بیاید و مس بهصورت ویژه روی برخی رشتهها تمرکز بیشتری بکند.
کارکرد کمیته سیاستگذاری ورزش در شرکت مس را چگونه ارزیابی میکنید؟
در سالهای گذشته تمام باشگاههای شرکت مس چه از نظر مدیریتی و چه از نظر فنی و بودجهای دچار چالش بودند، کمیته ورزش مس شکل گرفت که اعضای این کمیته مشخصاند و درون همین کمیته نیز کمیتههای فنی مختلفی وجود دارد که تصمیمگیریهای تخصصی را بگیرند و داخل کمیته ببرند تا تصمیمگیریها صورت بگیرد. یکی از تصمیمات این کمیته این بود که بازنگری در بحث مدیریتی باشگاهها شود و یکسری المانهای نظارتی وجود داشته باشد تا منتج شود به اینکه مجموعهای تقویت شود یا اینکه تغییر کند. یکی از بحثهای موجود بحثهای مالی بود که همیشه مجموعهها را دچار چالش کرده. یکی از مصوبات این بوده که حتماً یکی از اعضای هیئتمدیره باشگاهها از کارکنان شرکت ملی صنایع مس باشد و مسئولیت مالی مجموعه را داشته باشند. بعد از استعفای آقای خراسانی و اینکه باتوجهبه همین مصوبه تصمیم بر این شد که من این مسئولیت را برعهده بگیرم. خودم هم میدانستم که چه اتفاقی قرار است بیفتد و کجا را قرار است بگیرم و میدانستم چه گیر و گرفتاریهایی دارند. به همین دلیل با این شرط که حمایت کامل از شرکت مس را داشته باشم وارد این مجموعه شدم تا امروز هم شرکت مس تا جایی که توانسته حمایت لازم را کرده است که باز هم جا دارد از مدیریت شرکت ملی صنایع مس تشکر کنم. فکر میکنم برای دومین بار است که کمیتهای تحت عنوان کمیته ورزش شکلگرفته، اولین دورهاش من خودم عضو این کمیته بودم.
تیم فوتسال دختران مس کرمان با شرایط سخت و با تغییر کادر فنی امسال فصل را سپری کرد رتبه سوم هم آورد؛ اما آنطور که باید توجهی به آنها نشده قراردادهایشان هم که هنوز تسویه نشده رویه باشگاه در قبال تنها تیم زنانش چیست؟
من هر جا که بودم سعی کردم به طور ویژه ورزش زنان را جدی بگیرم و مانع از تبعیض شوم. با فضای فوتسال آشنا هستم و میدانم چطور میشود در این حوزه سرمایهگذاری موفق داشت. خوشبختانه بهخاطر عضویت در کمیته فوتسال فدراسیون و ارتباطاتی که با سازمان لیگ فوتسال دارم انشاءالله شاهد اتفاقات خوبی خواهیم بود. در خصوص طلب بازیکنان و کادر فنی هم دستورات لازم را دادهام که حقی از کسی ضایع نشود. در واقع پاسخ به این سؤال، تکرار حرفی است که بارها در این مصاحبه زدم؛ کارهای خیلی زیادی داریم و نیازمند کمک همه هستیم، نه من و نه هیچکس دیگری نمیتواند معجزه کند؛ اما حتماً میشود به سمت جلو حرکت کرد، حتی با گامهای کوچک. من به آینده ورزش مس امیدوارم.